srijeda, 16. veljače 2011.

Sve o vuni

MERINO VUNA – je fino, meko, vrlo kovrčavo i najkvalitetnije vlakno vune. Potječe od merino ovaca. Koristi se za proizvodnju visoko kvalitetnog kamgarna, od kojeg se zatim šije gornja odjeća. Finoća vlakna se kreće od 16 do 23,5 mikrometara.

Svjetski rekord finoće merino vune postavila je vuna s Novog Zelanda s 11,8 mikrona (za usporedbu: ljudska kosa ima oko 30 mikrona).

CROSSBRED VUNA – to je vuna srednje kvalitete, srednje finoće, nije tako meka i kovrčava kao merino. Potiče od Crossbred ovaca koje su križanci između merino ovaca i ovaca s grubom vunom.

Ova se vuna koristi također za proizvodnju gornje odjeće kao i za razne oblike kućne upotrebe.

VUNA LJAME – Striženjem južnoameričke ljame, koju uzgajaju na visoravnima Anda, dobiva se tzv. ALPAKA VUNA. Životinje se strižu jednom godišnje, u proljeće, i daju maksimalno do 4 kg vune. Odlika alpake je to što nemaju lanolina, pa je mogu nositi i oni koji su inače alergični na vunu. Ima svilenkasti sjaj, vrlo je izdržljiva, ali manje topla.

MOHAIR – je vuna od dlaka angorske koze, koju su prvotno uzgajali u Aziji, Africi, Americi i Australiji. Odlikuje se dugom dlakom, tako da obrađena vuna od mohaira daje efekt krzna, jer i na predivu ostaju te duge dlake. Topla je i mekana, ima lijep svilenkast sjaj i prilično je izdržljiva. Često se miješa s ovčjom vunom i sintetikom.

ANGORA VUNA – je sastavljena od dugačkih, mekanih, pahuljastih dlaka angorskih kunića. Dobar je toplinski izolator i stoga izvrsna za zimske pletene odjevne predmete, ali nije osobito izdržljiva i u pranju se rado skuplja.

DEVINA DLAKA – ili tzv. CAMEL WOOL, je predivo koje se dobiva od donjeg sloja devinog krzna, izuzetno je mekana i predivne prirodne boje koja se rijetko boja u neku drugu boju osim njene prirodne, ponekad samo u tamnije smeđu. Uglavnom se prerađuje u materijale za tekstilnu industriju, a danas se može naći i vuna za pletivo.
Gotovi proizvodi od devine dlake su najmekši od svih vlakana životinjskog porijekla i izuzetno griju. Što se tiče cijene, u rangu je s kashmirom.

GRUBA VUNA – je najniže kvalitete, vrlo je gruba. Slabo je ili nimalo kovrčava. Potiče od ovaca s grubom vunom kao što je Shetlandska ovca. Koristi se za proizvodnju tepiha ili ima tehničku primjenu (proizvodnja izolacijskih materijala i sl.)2562192-Bah-Bah-Black-Sheep-have-you-any-wool-0006-Ear-tagging_cCIWFLjudi od davnina koriste vunu i njene prednosti. Proizvodi od filcane vune su za Vaš dom optimalno higijensko rješenje, lako se održavaju te uklanjaju grinje iz vaše okoline a to ju čini vrlo pogodnu za asmatičare i alergičare.

Vuna je, ujedno i, odličan toplinski izolator, te provoditelj vlage, tako da na jednoj strani upija znoj i ostalu tjelesnu vlagu, a na drugoj strani je iznosi, te ima vrlo blagotvorno djelovanje na zglobove i kosti. Vuna štiti i od hladnoće i vlage čak i na – 30˚C, a koriste je i stanovnici najtoplijih predjela Zemlje poput Afrike, Azije, Australije.Vuna na vanjskim dijelovima zadržava hladni, odnosno topli zrak, te tako regulira uvijek optimalnu temperaturu

Filcana vuna se dobro pripija uz tijelo, ne izaziva alergiju i dozvoljava disanje kože, te je mekana i ugodna na dodir.Zato je preporucujemo svim ljudima.roving_natural1Vuna je obnovljivi izvor i u prirodi je biorazgradiva. Kvalitetu i prednost vune sve se više shvaća i u drugim industrijskim granama, pa se primjena pronalazi i građevinskoj industriji kao izolator. Upotrebom vune smanjuje se emisija štetnih plinova u okoliš zato što se u proizvodnji umjetnih materijala kao sirovina koristi nafta.

» Štiti od nepovoljnih zračenja »» U današnje vrijeme ovo je možda i najvažnije svojstvo vune. Vuna razbija štetna zračenja iz okoline kao što su izvori elektromagnetskog zračenja: TV, električne instalacije, računala, wireless uređaji, i sl. Vuna štiti i od štetnih utjecaja podzemnih voda.
Vuna, a naročito ovčija, sadrži masnoću lanolin koja se odvaja prije obrade, kako bi se kasnije dodala očišćenoj i oplemenjenoj vuni, ili se koristila u kozmetičkoj industriji ili u druge svrhe.wool_1458727c
Vuna ima prirodno svojstvo takozvanog reguliranja temparature

Nema komentara:

Objavi komentar